Factory Records

factory-large

Now that I’ve realised how it’s all gone wrong,
Gotta find some therapy, this treatment takes too long.
Deep in the heart of where sympathy held sway,
Gotta find my destiny, before it gets too late.

Dat zijn de regels die ik mezelf hoor neuriën in de badkamer van het huis in Manchester waar we met het gezin een lang weekend verblijven.

Niet dat het de reden is dat we erheen gingen. Maar Manchester is de geboorteplaats van Joy Division, de band die eind jaren zeventig als een vuurpijl omhoog schoot en met de zelfmoord van zanger Ian Curtis op 23-jarige leeftijd vroegtijdig uit elkaar spatte.

Joy Division bestond al niet meer toen ik op de middelbare school via een klasgenoot kennismaakte met de beide lp’s die de band had uitgebracht: Unknown Pleasures en Closer. Wat een wonderlijke combinatie van poëzie, opzwepende energie en somberheid (in die volgorde).

Op vrijdagmiddag sta ik in Manchester in Princess Street voor de ingang van Factory Records, het platenlabel waar Unknown Pleasures en Closer verschenen. Het is nu een nachtclub. Een van de eigenaren, Peter Hook, was de bassist van Joy Division.

In die tijd, halverwege de jaren tachtig, was ik toetsenist in een bandje. We hebben een paar keer opgetreden en tijdens een van die optredens heb ik bij wijze van experiment een liedje gezongen: Joy Division’s Twenty Four Hours, waarvan bovenstaande droevige regels het laatste couplet vormen.

En de herinnering, niet alleen aan die twee bijzondere lp’s van Joy Division maar ook en vooral aan het optreden waarin ik dat liedje zong, wordt nu hier in Manchester wel zeer levendig getriggerd – wat zit het geheugen toch wonderlijk in elkaar.

Meer informatie
Joy Division (Wikipedia)

One thought on “Factory Records”

  1. Mooie herinnering, wist niet dat je fan was.
    Heb laatst nog de film Control van Anton Corbijn bekeken.
    Moeilijke tijd, moeilijk leven en moeilijke stad.
    Maar ja, ik ben helemaal te oud om Ian Curtis te hebben gevolgd.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s