Het raadsel Breda

plattegrond-maatschappij-van-weldadigheid-medium

Alle Wibiers in Nederland stammen af van Gabriel Wibier, die in 1823 met zijn gezin vanuit Mons naar Frederiksoord vertrok – op weg naar een beter bestaan.

Ik wist dat Gabriel Wibier in 1833 in Breda overleed, maar niet hoe hij daar terecht was gekomen. Het gezin Wibier woonde en werkte immers in Drenthe, in de Koloniën van Weldadigheid.

In d’Avereester kroniek die ik onlangs van m’n moeder kreeg – een echte Wibier – gaat het uitgebreid over Gabriel Wibier. Ik lees over het bestaan van een ‘laatste brief’ van Gabriel, gedateerd 6 september 1833:

Hij vraagt aan de Permanente Commissie van de Maatschappij in Den Haag toestemming om zijn kinderen in Parijs, die hij in geen jaren heeft gezien, te mogen bezoeken. Hij vraagt om een financiële toelage van 25 gulden voor deze reis die hij, om de kosten te drukken, te voet wil afleggen. Ook wil hij de zekerheid dat hij bij terugkomst weer toegelaten wordt tot de kolonie. (…) we mogen concluderen dat de reis kon doorgaan, want vijf weken later, op 13 oktober, overlijdt Gabriel Wibier in Breda, waarschijnlijk onderweg naar Parijs…

En zo is het raadsel Breda plotsklaps opgelost, en de verbeelding tegelijkertijd in gang gezet: in de herfst van 1833, met 25 gulden op zak, te voet van Drenthe naar Parijs, om daar je kinderen op te zoeken, en dan die vroegtijdige en ongelukkige afloop in Breda. Ik zou bijna zeggen, daar zit een verhaal in…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s