Wijze woorden

seneca-medium

Lang geleden zat ik bij mijn oom en tante in de achtertuin. We hadden het over mijn vader, die veel te jong gestorven is. Mijn tante ⏤ de zus van mijn vader ⏤ vertelde over de Romeinse filosoof Seneca en wat hij gezegd had over de lengte van het leven: dat je daar op verschillende manieren naar kunt kijken.

Vele jaren later zag ik op de toonbank van boekhandel Blankevoort in Amstelveen een serie boekjes van Seneca liggen. Dunne, kleurrijke boekjes, bijzonder mooi uitgegeven door Athenaeum⏤Polak & Van Gennep. Ik kocht De lengte van het leven en vond het prachtig.

En onlangs werd ik vijftig. Dat viel reuze mee ⏤ en het wende ook bijzonder snel. Toch was het de reden, vermoed ik, dat ik vanochtend juist het kleurrijke boekje van Seneca uit de boekenkast trok. Ik las de inleiding en die trof me zo dat ik hem hier overneem.

De meeste mensen […] klagen dat de natuur ons zo karig heeft bedeeld. Dat we maar kort op de wereld mogen blijven, dat de ons gegeven tijd zo vlug, zo razendsnel verloopt. Op een paar uitzonderingen na verliest haast iedereen het leven terwijl men zich nog warmloopt. […]

Onze tijd is helemaal niet kort! Nee, wij verspillen juist veel tijd. Het leven is lang genoeg, we krijgen royaal de ruimte om de werkelijk grote dingen af te maken, als we al die tijd maar goed besteden. Maar als het leven ons door de vingers glipt in onze zucht naar luxe en door desinteresse, als we er niets goeds mee doen, zien wij de feiten pas onder ogen in uiterste nood: eerst beseften we niet hoe het voortging, daarna merken we dat het voorbij is.

Ja, zo is het. Het leven dat we krijgen is niet kort, wij maken het kort; we hebben er niet te weinig van, we gooien het met bakken overboord. Het is als met grote rijkdom van een koning: wanneer die in verkeerde handen valt is alles in een oogwenk verdwenen. Maar een bescheiden bezit dat wordt toevertrouwd aan iemand die er goed op past groeit met het gebruik. Zo vergaat het ook ons: wie de zaken goed inricht krijgt van het leven volop de ruimte. Wat klagen wij over de natuur? Die heeft zich heel welwillend opgesteld. Het leven is, wanneer je ermee kunt omgaan, lang.

Meer informatie
Lucius Annaeus Seneca (Wikipedia)

5 gedachten over “Wijze woorden”

  1. Het leven van Seneca was gevoelsmatig ook wel langer dan het onze. Hij was verbannen uit Rome en moest zijn tijd doorkomen zonder zonder kunstlicht, auto, tv of internet.
    Daardoor kon hij wel door onze valkuilen heen kijken en heeft hij nog steeds gelijk.

    Like

    1. Ik probeer te begrijpen wat je bedoelt met gelijk hebben, zeg jij eigenlijk, ‘ik denk er precies zo over als Seneca’?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s