Leven en schrijven

pottenbakken-medium

Rond m’n zevenentwintigste volgde ik een opleiding aan Schrijversvakschool ’t Colofon. Ik dacht niet alleen, nu ga ik beter leren schrijven, ik dacht ook, nu ga ik schrijver worden.

Maar wat is een schrijver? Iemand die graag schrijft en weleens publiceert, zou ik nu zeggen. Destijds zag ik dat heel wat minder vrijblijvend. Ik geloofde dat je schrijver was, en dan ook helemáál, of dat je het niet was, en dan ook helemaal níet. Alles hing af van je ambitie en je inzet en je doorzettingsvermogen.

In die tijd las ik iets, ik weet niet meer waar. Het ging erover dat als je iets ‘hogers’ nastreeft het verstandig is tegelijkertijd stevig in de wereld te staan. Een gezin als je dat vergund is, een baan waarmee je in je levensonderhoud voorziet. Precies de dingen dus waarvan je als je jong bent denkt dat ze je gaan belemmeren het ‘hogere’ te realiseren.

Ik zag dat helemaal verkeerd, maar dat weet ik nu pas. Wat er voor wijsheid achter stak, dat ontdekte ik pas later, toen ik zelf een gezin en een baan had. En vanochtend moest ik daar weer aan denken. Het is niet leven of schrijven, zoals ik op m’n zevenentwintigste dacht, het is leven en schrijven, — ze gaan hand in hand.

One thought on “Leven en schrijven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s