Purpose

People think that having a disability is a barrier. But that’s not the way I see it.

We hebben het in communicatie soms over de purpose van een bedrijf. Het hogere doel. Dat wat de producten of diensten van een bedrijf toevoegen aan de kwaliteit van ons leven, of onze samenleving, of onze toekomst.

Die purpose formuleren is nog niet zo eenvoudig. Een purpose komt vaak ook wat gekunsteld over. Producten en diensten lijken veel op elkaar. Of het nu om stroom gaat, openbaar vervoer, levensmiddelen of betalingsverkeer. En veel producten en diensten hebben we gewoon nodig, als water uit de kraan.

En Apple? Wat is de purpose van Apple anno 2016 volgens Apple zelf?

Bovenstaand filmpje, waarmee Apple donderdag haar keynote opende, laat het zien. Technologie helpt mensen met een beperking (handicap) dingen te doen die anders onmogelijk zijn. Dingen die het leven waardevol maken. Dingen die vanzelfsprekend lijken. Contact maken. Bewegen, zien, horen.

Als je het woord beperking wat ruimer neemt, dan hebben we allemaal beperkingen. Fysiek, mentaal, emotioneel. Niet per se handicaps, zoals in het filmpje, maar even goed beperkingen, dingen die ons niet zo goed afgaan of die we helemaal niet kunnen.

Technologie helpt niet alleen mensen zoals Sady Paulson. Met technologie kunnen ook wij afstand overbruggen (berichten app), de beperkingen van ons geheugen omzeilen (notities app), vluchtige momenten in beelden bewaren (camera app), et cetera.

Apple is natuurlijk niet het enige bedrijf dat producten maakt die dat kunnen. Technologie is technologie, Apple heeft daarop het alleenrecht niet. Maar er zijn maar weinig bedrijven die de snaar van purpose zo goed weten te raken.

When technology is designed for everyone. It lets anyone do whatever they love. Including me. (Sady Paulson)

One thought on “Purpose”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s