Kaeng phed nua

kaeng-phed-nua-medium

Met een juslepel schept hij rode kokosmelk, stukjes biefstuk, reepjes bamboe en een verdwaald sperzieboontje uit het plastic bakje op zijn bord, het rood van de kokosmelk en het wit van de jasmijnrijst perfect in balans.

Hij pakt de vork en mengt rijst door de kokosmelk. De eerste hap van de rode rijst. Weeïg en scherp tegelijk. Zijn gehemelte brandt, zo heet is de melk. De vork gaat terug naar het bord, prikt in een stukje biefstuk, neemt een sliertje basilicum mee. Na de zachte rijst nu ineens bite, de hete melk gloeit in zijn keel terwijl hij op de biefstuk kauwt.

In de rode kokosmelk liggen courgette, bamboe, toch nog meer sperzieboontjes en de smaken en geuren komen los, vermengen zich terwijl hij eet. Denken doet hij niet meer, de buitenwereld dringt minder en minder door, alleen de hete pepertjes in de kokosmelk wekken hem even en doen hem opkijken.

Hij pakt het wijnglas en de droge harssmaak mengt wonderwel met de smaak van de pittige kokosmelk. Hij brengt de vork bijna mechanisch op en neer tussen het bord en zijn mond. Allejezus wat is dit lekker, hap, sliertje basilicum, hete kokosmelk, zachte rijst, de bite van de biefstuk. Zijn slokdarm gloeit, zijn maag gloeit, wow, hap na hap, dit is pas eten.

Hij zit nu helemaal over zijn bord gebogen, de vork gaat op en neer, als een boodschapper wordt hij naar het bord gestuurd en teruggeroepen. Het invallen van de schemering merkt hij niet op, de buitenlamp die aanspringt niet. Hap, bite, wat een sensatie, hap, kauwen, slikken, gloeien, kokosmelk, rood, bruin, groen, jasmijn, biefstuk, vork, prik, hap, aarde, knappen, kokos, bamboe, allejezus wat smaakt dit góéd.

Zijn bord is leeg, hij houdt het bakje schuin, drup drup drup, op. Op. Rijst op, kokosmelk op, alles op, wijn op, hij likt zijn lippen af, kijkt naar het lege bord, het lege bakje, houdt het bakje nog eens scheef, druppel druppel, op, alles op, warm vol genoeg dit is eten dit is nondeju eten voldaan genoeg klaar.

Het leven is goed, murmelt hij, goed onthouden, nummer 52, de kaeng phed nua.

2 gedachten over “Kaeng phed nua”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s