Het fornuis, of: de magie van storytelling

werkman-chassidische-legenden-medium

Amsterdam, 1993 of 1994. Ik volgde een cursus Ivriet bij Stichting Tarboet. We waren met een klein groepje en werkten uit een Hebreeuws leerboek.

Op een gegeven moment moesten we een tekstje lezen, een bewerking van een Chassidische vertelling. Dat was nog niet zo makkelijk. Sterker, we begrepen er geen snars van, ik in ieder geval niet.

Onze lerares moedigde ons aan regel voor regel hardop te lezen. Na iedere zin keek ze ons aan. Snapten we het? Konden we verder, noe? Ze had er zichtbaar ambitie in dat we juist deze kleine vertelling in zijn opmerkelijke details zouden doorgronden.

Bijna al die details zijn uit mijn geheugen verdwenen. Ik zou werkelijk niet meer weten waar het speelde (Oost-Europa vermoed ik), wie de hoofdpersoon was (een rabbi denk ik), waarom hij de wereld introk om een schat te zoeken (geen idee), hoe lang hij van huis was (heel lang) en waarom hij uiteindelijk met lege handen terugkeerde naar huis, waar zijn vrouw op hem wachtte (als dat al zo was).

En dan komt het.

Thuis doet hij een onwaarschijnlijke ontdekking. De schat blijkt namelijk in zijn eigen huis te liggen. Hij had de wereld dus helemaal niet in hoeven gaan om hem te zoeken.

En waar lag die schat dan? Noe, niet zomaar ergens – onze lerares schaterde, ze vond het geweldig, dit moment, de ontknoping – en omdat wij haar glazig aankeken vertaalde ze:

In het fornuis!

Wat een ongelooflijk verhaal. Een man verlaat zijn huis om een schat te zoeken en ontdekt bij thuiskomst dat de schat in zijn huis ligt.

En dan dat fornuis. In die tijd, eeuwen geleden, was het fornuis keuken en kachel tegelijk. Het fornuis was de enige plek in de piepkleine huisjes, waarin grote gezinnen onder erbarmelijke omstandigheden leefden, die warmte bood, bij kou (kachel) en bij honger (eten).

Warmte. Dat is de schat die je in de wereld zoekt en thuis vindt.

Wat een verhaal…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s