Moonlit disk

moonlit-disk-medium.jpg

Het is niet gebruikelijk dat in een museum naast het kunstwerk een toelichting hangt die duidt wat er op dat kunstwerk te zien is.

Het werk van fotograaf Simon van Til op de tentoonstelling De herontdekking van de wereld in museum voor fotografie Huis Marseille vormt hierop een unieke uitzondering.

Afgelopen zondagmiddag was Simon van Til zelf aanwezig om een toelichting te geven op zijn werk. Enorm fascinerend. Moonlit Disk is spectaculair, zelfs als klein plaatje op een beeldscherm, laat staan in het echt, maar wat zie je eigenlijk? Op de toelichting is het te lezen, en als het tot je doordringt, dan vergeet je het nooit meer.

Er staat:

De zichtbaarheid der dingen, gebonden aan de mate van reflectie, vormt de focus van het werk ‘Moonlit Disk’. De maan zelf demonstreert dit principe bij uitstek, verschijnend en verdwijnend in een maandelijkse cyclus. ‘Moonlit Disk’ toont een cirkelvormig object, dat is gefotografeerd met het gereflecteerde licht van een volle maan. Nogmaals weerkaatst, wordt het gebroken licht via dit object geprojecteerd op het filmvlak in de camera. Opdoemend vanuit de donkerte, traceert het werk de totstandkoming van haar beeld middels object, maan en uiteindelijk de zon als primaire lichtbron.

De herontdekking van de wereld is nog te zien tot en met 8 december 2013.

3 gedachten over “Moonlit disk”

  1. Je hebt de uitleg echt nodig om vast te stellen dat je naar een foto kijkt.Simon van Til zoekt echt de grenzen van de fotografie op. Weet niet of het mooi is, wel dat het inspirerend werkt.

    Like

      1. Ja, die foto’s van Eddo Hartmann van zijn ouderlijk huis vond ik indrukwekkend. Je begrijpt niet hoe hij afstand heeft kunnen nemen en volkomen onthoekt alles kon fotograferen. Leuk hoe het nieuwe talent steeds weer opnieuw begint met het kijken. Met een uurtje was ik klaar, alsof ze dezelfde hoeveelheid foto’s nu over het dubbele vloeroppervlak hebben verspreid.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s