De reis van je leven

wallis-medium

“Waar wil je zijn over vier jaar?” “Heb je weleens hemel en aarde bewogen om een doel te bereiken? Ik bedoel echt hémel en aarde.”

Zo begint de Next Step-training van Remko Wabeke. Best wel een heftige intro. Wat moet je met die vraag, wat is dit voor appèl?

De eerste klap is een daalder waard, maar de tweede mag er ook wezen.

Remko Wabeke vertelt over een groep managers die hij had, net een reorganisatie achter de rug, allemaal een plek in de nieuwe organisatie. Opgelucht waren ze, blij. De boodschap? Het heeft niet veel zin terug te kijken, het is niet meer relevant. Wat ga je nú doen zodat je er de volgende ronde – die zeker gaat komen – opnieuw bij bent?

“Ik heb het nu over die managers, maar ik heb het eigenlijk over jullie, hè.”

De stip op de horizon komt steeds terug. Een loopbaanstap kun je alleen zetten als je die stip ziet. De training is een wake up call om het stuur in handen te nemen, zelf je koers te bepalen, de passieve werkwoordsvorm achter je te laten: Toen werd ik gevraagd om… Werd ik overgeplaatst naar… Kreeg ik de kans om… Werd ik benoemd als…

Duurzame inzetbaarheid, daar gaat het om. Prima dat je fluitend naar je werk gaat en nu even wakker worden, hoe ga je ervoor zorgen dat dat in de toekomst zo blijft?

Op de locatie waar de training gehouden wordt, staat een bord met een enorme foto. Een bruin, verlaten landschap. “Waar denken jullie dat dit is?”

Het blijkt Schotland, waar Remko Wabeke zelf de reis van zijn leven gemaakt heeft. Niet het San Marcoplein, de Tai Mahal, de Inca-tempels of de Grand Canyon. Nee, Schotland, in februari, in regen en kou, praktisch alleen. Zo’n reis waarbij je je afvraagt: wat dóe ik hier?

Next Step gaat over je loopbaan, maar wel als onderdeel van je leven. Het is één groot appèl er iets van te maken. Kijk je met trots terug op wat je bereikt hebt? Kijk je met spijt terug op fouten die je gemaakt hebt of kansen die je hebt laten liggen?

Het maakt niet uit. Het ligt achter je. Kijk in plaats daarvan vooruit. Plaats die stip aan de horizon. Kijk of je rugzak in orde is, of je de belangrijke zaken bij je hebt, zowel je materiaal (aarde) als je spirit (hemel). Zet dan een stap, en nog een stap, en voor je het weet ben je onderweg.

2 gedachten over “De reis van je leven”

  1. Mooi dat je beschrijft wat Remko doet, maar wat deed dat met jou? Welke vragen riep het bij jou op? En tot welke inzichten leidde dat?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s