In België

kunst-van-herge-medium

Zaterdag arriveren we aan het begin van de middag in Mechelen. Ons hotel – Martin’s Patershof, gebouwd in een voormalige kerk – blijkt op loopafstand van de plek waar we de auto toevallig hebben neergezet.

Het is nog te vroeg om in te checken, dus gaan we het historische centrum in. De Illy koffie op de Vismarkt smaakt goed, maar pinnen spreekt hier niet vanzelf. De creditcard moet eraan te pas komen.

Wanneer gaat lopen over in slenteren? Op weg naar de bibliotheek heet het in ieder geval nog geen slenteren. Ik kom tegenwoordig zelden in een bibliotheek, maar de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Mechelen weet te bekoren. De lichte, plezierige ruimte met galerij doet denken aan een kleine concertzaal.

Terwijl R. een kinderboek leest, F. in de striphoek Suske en Wiske’s leest en C. rondloopt, trek ik her en der een boek uit de kast en lees de eerste bladzijde: Zola, Balzac, Yehoshua, Camus. Op de galerij maak ik een foto voor C.’s verzameling: Lees en je beleeft wat.

Bezoekers zijn er nauwelijks en het is nog wel zaterdagmiddag. We zijn het erover eens dat de bibliotheek in deze vorm geen toekomst heeft, hoe vreselijk spijtig dat ook is.

Bij stripspeciaalzaal Comic Strips zou ik mijn vaderdagcadeau krijgen: de biografie van Hergé. Volgens de website is hij op voorraad, maar de dame in de winkel weet van niks, het werk in drie delen is allang uit productie. Zin verder nog moeite voor ons te doen heeft zij niet.

Terwijl de vrouwen winkelstraat Bruul ingaan, lopen wij mannen door om de Sint-Romboutskathedraal te bezichtigen. Dat wordt een deceptie. Wat is dat toch: sponzige muziek uit kleine luidsprekers en schilderijen met martelingen en terechtstellingen. Gauw weer naar buiten, de frisse lucht in.

Naar het hotel. Onze kamer is op de vierde verdieping. We zitten dus ver bovenin de kerk en een grote ruit geeft zicht op het enorme glas-in-loodraam er vlak achter. Gekleurd licht valt naar binnen. De trappist smaakt hier op een hotelkamer in België nog beter dan in Nederland en zelfs het glas waarin hij is uitgeschonken lijkt aan die smaak bij te dragen.

Tijd om uit eten te gaan hebben we niet. Een patatje tegenover Comic Strips dus en dan vlug de auto in naar Utopolis, de buiten de stad gelegen bioscoop, waar we The Big Wedding zien, die onderhoudend is en eigenlijk net te pikant voor de kinderen, die zeggen hem toch leuk te vinden.

Zondagochtend. Fijn, een espressoapparaat op je hotelkamer, maar de gebruiksaanwijzing klopt niet en wat ik ook doe, hoe het apparaat ook schudt en hoest, er komt geen druppel koffie uit. Gelukkig is er koffie bij het ontbijt en daarna vertrekken we naar Antwerpen, waar de zon volop aan het schijnen is en de hele stad wel uitgestroomd lijkt over de vogeltjesmarkt.

Stripwinkel Beo heeft de biografie van Hergé wel en de dame die ons helpt is blij dat we de boeken bij haar kopen. Zo kan het dus ook. Verderop gaan we met de kinderen hondjes kijken. Een kleine Lassie steelt R.’s hart. Trouw en enorm lief, staat er op het informatievel.

Het is lunchtijd. De terrassen en restaurantjes rondom de markt zitten vol. Ook binnen is het een drukte van belang. Lange tafels met trappist en soep, de gasten levendiger en luidruchtiger dan in Nederland.

Daarna gaan we te voet naar fotografiemuseum FoMu aan de Waalsekaai. Het lopen is bijna ongemerkt slenteren geworden. De kinderen raken opgewonden als ze een reuzenrad boven de huizen zien uitsteken. De enorme kermis, pal tegenover het fotografiemuseum, trekt. We beloven dat ze er zo naartoe mogen.

Er wordt een nieuwe tentoonstelling opgebouwd, alleen de vaste collectie is te bezichtigen. Dat is geen probleem, integendeel. Wat een verademing na de drukte buiten, deze stille, industriële verdieping. Fraaie schotten scheiden de ruimte in vier delen: objectief, subjectief, privé, publiek.

De vraag van gisteren of bibliotheken in hun huidige vorm toekomst hebben, in hoeverre überhaupt nog boeken gelezen zullen worden, dringt zich opnieuw aan me op. De meeste zwart-witfoto’s komen uit een tijd waarin beeld illustratie was bij tekst. Nu is het eigenlijk net andersom.

Ik laat onze kinderen twee foto’s zien. Een kogel splijt een speelkaart. Achter de kogel, tussen de twee kaarthelften, een soort wolkje van, tja, wat zal het zijn, poeder. Ernaast een foto van een golfbal op het moment dat hij met de club geslagen wordt. Zowel de bal als de club – die allebei toch zeer massief lijken – blijken op het moment van de slag monsterlijk vervormd, alsof ze van klei zijn.

Bij deze foto’s raak ik aan de praat met een fotograaf en zijn vrouw. Hij vertelt hoezeer het hem emotioneerde toen hij bepaalde bewonderde foto’s in het echt zag. Hij wijst naar een foto van een dikke Duitse bakker en vertelt over zijn allereerste opdracht aan de fotoacademie: een mens fotograferen in zijn of haar natuurlijke omgeving.

Buiten is het warm, maar het regent zachtjes. Op de weg terug naar de parkeergarage bij het station is het slenteren bijna ongemerkt overgegaan in sjokken. Een enkele keer zien we een trammetje rijden, maar de haltes zijn allemaal tijdelijk en de bestemmingen onduidelijk. De vogeltjesmarkt is verlaten, de stadsreiniging is bezig schoon te maken. In de Joodse buurt bij het station kopen we brood, in de ene winkel een bruin, in de andere een wit.

Later dan gepland arriveren we bij mijn schoonouders in Breda. Als we aanbellen, gaan ze juist aan tafel. Ze eten asperges, tegenover elkaar zittend, zonder iets te zeggen, alsof ze vergeten zijn dat wij in de kamer zijn. Ik sla hen gade, terwijl ze zitten te eten. Lang blijven we niet. Hoewel we nauwelijks een woord met elkaar hebben gewisseld, is het afscheid hartelijk. We rijden terug naar Amstelveen, waar we bij Pane e Vino ons weekendje België met een pizza besluiten.

2 gedachten over “In België”

  1. Hoi Joost,

    Leuk om te lezen dat je de biografie van Herge cadeau hebt gekregen. En wat grappig is: zelf was ik vorige week ook op zoek of er ergens een eBook bestond over Herge en/of Kuifje (helaas niet gevonden). Hierbij stuitte ik ook op deze driedelige biografie, maar daar hebben we geen ruimte meer voor (zijn nu bezig met het opdoeken van onze boekenkast op zolder). Wel heb ik de complete serie Kuifjes gevonden. Inclusief zeldzame edities zoals “Kuifje bij de Sovjets” en “Kuifje en de alfa-kunst”. Het is in het CBR-formaat (Comic Book RAR) en zelf lees ik deze op de iPad maar er bestaan ook (gratis) readers voor Mac OS X. Laat even weten, dan parkeer ik de map (1 GB) ergens waar je ook bij kan.

    Groetjes, Luuk

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s