Uitvaart in Brabant

het-oude-platteland-medium

Zaterdag zijn we al vroeg uit de veren. Om negen uur pikken we een familielid op bij station Zuid-WTC en rijden door naar Rucphen, ten zuiden van Breda.

We parkeren de auto bij de kerk en zoeken een plek om koffie te drinken, maar alle uitspanningen zijn nog dicht. We moeten het doen met een worstenbroodje van de plaatselijke supermarkt, die wel open is.

Halverwege de kerk staan schotten, zo lijkt het voorin toch nog redelijk vol. Tante M. was de tweede in een gezin van veertien kinderen. Na de vroege dood van hun moeder zorgde zij voor haar broers en zussen. Het was een hard bestaan. Getrouwd is zij niet.

Het wordt een mooie mis, eenvoudig en traditioneel, een vrouwelijke pastor gaat voor.

De crematie vindt plaats in Roosendaal.

De koffietafel is in het plattelandsmuseum van Sint Willebrord. Op deze plek stond het ouderlijk huis. Een woonkamer met twee bedstedes, één voor vader en moeder, één voor de inwonende grootmoeder en tante. Boven was de zolder in het midden in tweeën gedeeld: de zeven meisjes aan de ene kant, de zeven jongens aan de andere.

Het huis is herbouwd, de jongste zoon – zelf bejaard – woont er nu. Tijdens de koffietafel is er veel vrolijkheid, weinig verdriet. Tante M. is negentig geworden, ze is in haar slaap overleden, laat geen man of kinderen na, het is goed zo. Het is wel confronterend: iedereen is oud, wie zal de volgende zijn?

Het afscheid na de koffietafel is hartverwarmend. Broers en zussen knuffelen elkaar, zoenen, knuffelen nogmaals. Vaak zien ze elkaar niet, dit kan de laatste keer zijn.

Vol van alles rijden we terug naar Amstelveen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s