Breda beats Arles

evgenia-arbugaeva-medium

Deze foto is van de Russische fotografe Evgenia Arbugaeva. Haar werk maakt deel uit van de vijfde editie van het BredaPhoto International Photo Festival dat momenteel wordt gehouden.

Breda is even fotostad. Op allerlei locaties in de binnenstad, zowel in musea en galeries als in de openlucht, is het werk te zien van 55 fotografen, gevestigde namen én aanstormend talent.

BredaPhoto doet daarmee in de verte denken aan de metamorfose van Arles, dat tijdens de jaarlijkse Rencontres d’Arles op ongeveer dezelfde manier volledig in het teken komt te staan van fotografie.

Maar waar het festival in Arles een chaotische indruk maakt, enerzijds door het grote aantal deelnemers, onvindbaar tentoongesteld op teveel locaties, anderzijds door het ontbreken van kaartverkooppunten (wat het plezierige rondstruinen dwarsboomt, tenzij je van tevoren een duur passepartout aanschaft), is Breda een wonder van eenvoud en wat mij betreft, minstens zo veelzijdig en interessant.

Het thema van dit jaar is Homo Empathicus. In de flyer staat het sympathiek omschreven:

De fotografen op BredaPhoto stelden scherp op hoopvolle details in de wereld van vandaag die ons een voorbeeld kunnen zijn: empathie in beeld.

Beeldtaal is echter iets anders dan schrijftaal en je hebt de kapstok van de empathische mens dan ook niet nodig om het werk van de 55 fotografen te kunnen waarderen.

Buitenexposities, tentoonstellingen in kleine ruimtes en zalen in musea en galeries: mooi gepresenteerd, heel verschillend, voor elk wat wils. Zeer de moeite waard. Breda beats Arles!

BredaPhoto is nog te zien tot en met 21 oktober 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s