Vijf tips voor communicatieprofessionals

micha-simhon-2-medium

Wat hebben kunst en communicatie, mijn vakgebied, met elkaar te maken?

Die vraag houdt me bezig sinds ik foto’s van Micha Simhon zag op GRID 2012, de Internationale Fotografie Biënnale die dit jaar in Nederland werd gehouden.

Uit Micha Simhon’s werk heb ik voor mezelf een paar lessen gedestilleerd.

 1. Oude tools werken nog steeds
  Als je zoekt in Google op Micha Simhon kun je zien met welke camera hij zijn foto’s gemaakt heeft: een oud digitaal toestel dat inmiddels geen cent meer waard is. Nieuwe tools zijn cool, zeker. Maar oude tools werken nog steeds.
 2. Vakmanschap is onontbeerlijk
  De wereld verandert razendsnel. Temidden van al die veranderingen blijft er behoefte aan vakmanschap. Een speech schrijven, een (e-)magazine maken, een community opbouwen, mensen inspireren en in beweging brengen: de tools zijn gratis en voor iedereen beschikbaar, maar ze effectief gebruiken vergt vakmanschap.
 3. Het draait om het verhaal
  Michon’s fotografie vertelt een verhaal. De foto, het beeld, is de drager van de emotie, waardoor het grotere verhaal kan binnenkomen.
 4. Een simpel idee is sterker
  Een musicus met zijn instrument. Kan het simpeler? Een eenvoudig idee is bijna altijd sterker dan een gecompliceerd idee. Maar eenvoudig is niet hetzelfde als gemakkelijk.
 5. Just do it
  Een musicus met zijn instrument, een meisje met haar paard, een jongen met zijn vlieger: simpele ideeën, maar ze zijn niks waard tot ze worden uitgevoerd, tot het harde werk van het maken achter de rug is.

Het is zo makkelijk iets te bekritiseren en zo moeilijk iets te maken. Heb je een idee waar een verhaal in schuilt? Of je nu oude of nieuwe tools hebt, zet je vakmanschap in en neem de gok. Maak het.

Just do it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s