De twee geheimen van Charlotte Salomon

leven-of-theater-medium

In 1994 maakte ik voor het eerst kennis met het werk van Charlotte Salomon. Het was liefde op het eerste gezicht.

Op dit weblog heb ik er eerder iets over geschreven (zie intrinsieke motivatie):

In de gouaches – tekeningen, tekst en muziek ineen – vertelt Charlotte Salomon het verhaal van haar jeugdjaren in Berlijn en het geheim van haar familie, dat tenslotte door argeloosheid en ongevoeligheid van haar grootvader aan het licht komt.

In 1981 maakte regisseur Frans Weisz een speelfilm over Charlotte’s leven. Nu, meer dan dertig jaar later, heeft hij opnieuw een film over haar leven gemaakt, een documentaire dit keer.

Daarin wordt Charlotte’s levensverhaal verteld aan de hand van interviews met mensen die haar nog hebben gekend of die een rol hebben gespeeld in de uitgave van het werk. Ook worden de plaatsen bezocht waar ze woonde en klinkt de muziek die in Leven? of Theater? zo’n bijzondere rol speelt.

Aan de 1325 gouaches en transparanten waaruit Leven? of Theater? bestaat en die door Charlotte’s vader Albert en stiefmoeder Paula in 1971 aan het Joods Historisch Museum werden geschonken, ontbraken enkele vellen. Ze werden achtergehouden omdat ze een geheim bevatten waarvan Paula Salomon niet wilde dat het openbaar werd.

Een tweede geheim dus, naast het geheim dat door Charlotte Salomon zelf tegen het eind van Leven? of Theater? wordt prijsgegeven.

Die ontbrekende vellen zijn de basis geworden voor de documentaire die Frans Weisz nu heeft gemaakt. Als een heuse cliffhanger wordt in de film toegewerkt naar de onthulling ervan.

Dat tweede geheim is ook de inzet van het tamelijk gênante interview door Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door van 11 april 2012. Filmmaker Frans Weisz wordt daarin onder druk gezet om het geheim ter plekke, in de uitzending, te vertellen.

Nu ik woensdagavond deze prachtige documentaire heb gezien, zou ik eigenlijk een aanpassing willen maken in wat ik destijds op dit weblog schreef:

In de gouaches – tekeningen, tekst en muziek ineen – vertelt Charlotte Salomon het verhaal van haar jeugdjaren in Berlijn en het geheim van haar familie, dat tenslotte door argeloosheid en ongevoeligheid wreedheid van haar grootvader aan het licht komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s