Henri Cartier-Bresson/Paul Strand, Mexico 1932-1934

prostitute-henri-cartier-bresson-medium

In de Parijse Fondation Henri Cartier-Bresson is op dit moment de tentoonstelling Henri Cartier-Bresson/Paul Strand, Mexique 1932-1934 te zien.

Enorm fascinerend hoe beide fotografen, Paul Strand al gevestigd, Henri Cartier-Bresson jong en aankomend, Mexico en haar bewoners in hetzelfde tijdvak fotografeerden.

Op de eerste etage hangen de foto’s van Paul Strand. De gezichten zijn donker, uitdrukkingen niet altijd zichtbaar. Vaak is één detail uitgelicht: een hoed, een katoenen broek. De Mexicanen van Paul Strand zijn letterlijk duister in hun troosteloze omgeving.

Wat een verschil met de foto’s van Henri Cartier-Bresson een etage hoger. De Mexicanen op zijn foto’s zijn kleurrijke figuren die contact maken met de camera of met iets of iemand in hun omgeving. Prostituees, zwervers, straatkinderen: het leven spat er, ondanks de armoedige levensomstandigheden, vanaf.

Typerend is het commentaar van Paul Strand op Henri Cartier-Bresson’s streven om met fotografie een “beslissend moment” vast te leggen; de plotselinge gebeurtenis, oogopslag, harmonie van bewegingen die een fractie van een seconde duurt en dan “voor altijd weg” is. Paul Strand zegt iets als: zo’n moment bestaat niet, bij mij is er geen beslissend moment.

Inderdaad hebben zijn foto’s iets inerts, alsof hij lang in de weer is geweest met zijn statief en de ontspanknop pas indrukte toen alles onder controle was.

Henri Cartier-Bresson daarentegen lijkt als een toerist met zijn Leica te hebben rondgelopen en direct te hebben geknipt wanneer hij iets zag wat hem de moeite waard leek.

Prachtig om dat zo naast elkaar te zien.

En intrigerend hoe de verlegen Henri Cartier-Bresson, verscholen achter de zoeker van zijn kleine Leica, in al z’n foto’s contact maakt met de mensen die hij portretteert.

Henri Cartier-Bresson/Paul Strand, Mexique 1932-1934 is nog te zien tot en met zondag 22 april 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s