Geluk, Pinterest, Grunberg en Pieterburen

pieterburen-medium

Vrijdagmiddag staat alles in het teken van het ski-ongeluk van Friso. Nu.nl presenteert het nieuws in een rode box met als titel URGENT. Ik maak een schermafbeelding die als icoon op het bureaublad verschijnt. De titel Prins Friso in levensgevaar na ski-ongeluk wordt afgekort tot Prins Friso in leven…geluk. Ook al ben ik niet bijgelovig, toch laat ik het maar even zo staan.

Vrijdagavond. Zoon is naar toneelles, dochter eet bij een vriendin. Wij kunnen dus samen uit eten. In Griekenland mag het dan crisis zijn, de plaatselijke Griek doet goede zaken. Het restaurant zit als altijd bomvol.

Zaterdagochtend maak ik uit nieuwsgierigheid een account aan op Pinterest. Sinds een week hoor ik er verschillende mensen over praten. Pinterest is een persoonlijke pagina waarop je foto’s kunt prikken. Intrigerende tip in de welkomstmail: Pin things you really love. Het blijkt veel leuker dan het klinkt.

’s Middags in de bus naar het Leidseplein zit ik met een dilemma. Ook op dit blog schrijf ik over dingen die ik mooi vind, meestal in de vorm van een plaatje met toelichting. Als ik het plaatje nu op Pinterest zet met een zinnetje eronder, hoef ik dan nog wel te bloggen?

In Huis Marseille aan de Amsterdamse Keizersgracht is een expositie te zien van de Japanse fotograaf Naoya Hatakeyama. De beelden gaan over het ingrijpen van de mens in de natuur. Ze laten bijvoorbeeld zien wat mijnbouw doet met een landschap. In de fotoserie Rikuzentakata, over de gevolgen van de tsunami voor de stad Rikuzentakata waar Hatakeyama vandaan komt, is het net andersom.

Lees de krant bij een te hete kom koffie en ga daarna door naar fotografiemuseum FOAM. Arnon Grunberg is op vakantie geweest met een gezin om eens te ervaren hoe dat is. Les vacances de Monsieur Grunberg is een project geworden waar het plezier voor de toeschouwer vanaf spat. De vele bezoekers verdringen zich net als ik rondom de honderden vakantiekiekjes die op de muur zijn geplakt en het commentaar dat de schrijver er fijntjes heeft bijgeschreven.

’s Avonds in de stromende regen een ritje langs familie, vrienden, kennissen. Luxe pakketjes zelf gebakken koekjes met een strik eromheen afgeven. Laatste etappe van de geldinzameling voor de zeehondencrèche in Pieterburen, project van onze dochter en haar drie vriendinnen. Na afloop thuis wordt het geld geteld en worden de bankbiljetten demonstratief in de lucht gegooid.

Zondagochtend starten we de motor al vroeg. Rond het middaguur komen we in Pieterburen aan. De vrouw achter de balie neemt de vier enveloppen, elk met vijftig euro, op een vreselijk aardige manier in ontvangst.

Voor dit bedrag mogen de meiden ieder een babyzeehondje uitzoeken en symbolisch adopteren. De zeehondjes hebben een hoog schattigheidsgehalte en zoeken, misschien omdat ze zo klein zijn en geen moeder meer hebben, aan één stuk door oogcontact. Een klak met je tong en alle kopjes in het bassin draaien zich hoopvol je richting op.

Op het einde van de middag gaan de vriendinnen buiten op de foto voor de schoolkrant. Trots tonen ze de adoptiecertificaten voor Chiki, Layla, Agnes, en Yaro.

Eenmaal terug in Amstelveen besluiten we het weekend door nog een keer uit eten te gaan. Bij McDonalds dit keer.

adoptiecertificaten-medium

One thought on “Geluk, Pinterest, Grunberg en Pieterburen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s