De zen van een solid state drive

woman meditating at sunset on the Caribbean beach

Klak. Pr. Prrrr. Ploink. Pr. Pr. Prrrr. Ploink. Klak. Prrrr. Prrrr. Ploink.

Dat zijn de geluiden die de harde schijf van mijn laptop aan één stuk door maakt.

Het woord gepruttel zal ik maar niet gebruiken. Klinkt véél te huiselijk, alsof filterkoffie aan het doorlopen is.

Geratel dan? Het installeren van updates heeft inderdaad eindeloos geratel tot gevolg. Normaal gesproken zit er echter variatie in, ritme, als code. Ja, het woord morse komt al beter in de buurt.

Morse gemaakt van een kort schijfrateltje, zeg maar “pr”, en een langere schijfratel, “prrrr”. Maar de schijf heeft óók nog niveau’s van ontvankelijkheid. Van klaarwakker, “klak”, tot een soort halfslaap, “ploink”, waaruit hij dan weer met een “klak” ontwaakt.

Dit even los van het constante suizen en een bromtoon, waarbij het tafelblad blijkbaar als klankkast fungeert, want als de laptop wordt opgetild is de bromtoon verdwenen.

Hoe kan een mens zó werken? Klak. Pr. Prrrr. Ploink. Pr. Pr. Prrrr. Ploink. Klak. Prrrr. Prrrr. Ploink.

Ik kan dus nog niet helemaal bevatten dat mijn nieuwe laptop stil is. Niet in de zin van stiller, dus in vergelijking met andere laptops. Nee, stil zoals een smartphone stil is (mits hij niet overgaat en er geen berichten binnenkomen).

Hij heeft namelijk geen harde schijf. Niet langer dat magnetische plaatje dat met bijna 100 toeren per seconde ronddraait. Of het naaldje dat boven het spinnende plaatje zweeft en als een waanzinnige heen en weer schiet over het oppervlak, op en neer ketsend tegen de twee uiteinden.

De laptop heeft een solid state drive. Een kleine geheugenchip die gegevens vasthoudt ook als de computer uitstaat.

Het is natuurlijk mooi dat zo’n chip snel is, tegen een stootje kan en bijna geen energie verbruikt. Maar het mooiste is toch wel de afwezigheid van geklak, gesuis, gebrom, geratel. Even los van het wegvallen van de angst voor het moment dat de schijf, onaangekondigd, ineens zijn laatste klak slaakt.

Stilte.

Stilte! Werken is plotsklaps ontspannender dan zwemmen / sauna / wandelen / joggen / meditatie. Het is bijna zen. Ja hoor, als ik marketeer was dan had ik m’n slogan nu te pakken. Komt-i:

De zen van een solid state drive.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s