In één keer goed

loodwit-medium

Waarom ik niet in RAW schiet? Omdat het veel tijd kost en weinig oplevert.

Dat is het korte antwoord. Maar er is ook een langer, meer filosofisch antwoord.

Wat is RAW eigenlijk? Goeie vraag. De meeste camera’s kunnen beelden in het bestandsformaat RAW vastleggen: de originele nullen en enen van de beeldsensor, voordat de elektronica in de camera er een zichtbaar plaatje (foto) van maakt.

JPG is altijd JPG, maar RAW is níet altijd RAW. Omdat er zoveel verschillende beeldsensoren bestaan – en er komen steeds nieuwe bij – zijn er ook veel soorten RAW, allemaal net even anders.

De belofte van RAW is verleidelijk. Omdat het de originele nullen en enen van de beeldsensor bevat, betekent het dat je later, op je computer, de fouten nog kunt herstellen die je tijdens het schieten gemaakt hebt – verkeerde belichting, witbalans, contrast, verzadiging, verscherping, et cetera.

Totale controle, dus. Of toch niet? Want wat je achteraf niet kunt veranderen is de compositie; de wijze waarop je het onderwerp in beeld hebt gebracht, evenmin als de lichtval over het onderwerp toen je de ontspanknop indrukte.

Compositie, licht. Het maakt niet eens uit of je een landschapsfoto maakt of een spontaan kiekje van je kind dat naar je toe rent.

Bij compositie kan de camera je niet helpen. Licht kun je op bijna iedere toestel een beetje beïnvloeden met belichtingscorrectie (de hoeveelheid licht) en witbalans (de kleurtemperatuur).

Belichtingscorrectie en witbalans: wat mij betreft de belangrijkste camera-instellingen. Donkerder of lichter. Koeler of warmer. Als je die twee knoppen gebruikt, dan kan het in één keer goed.

Is het dan perfect? Is loodwit dan loodwit? Vast niet, maar wordt het dat wel als je op je computer naderhand met RAW in de weer gaat?

En dan, wie geeft er om perfectie? Vorige week zondag was ik in Nuenen, het Brabantse dorp waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 woonde en tot bloei kwam. In het bezoekerscentrum Vincentre valt te lezen dat van Gogh een schilderij in één keer afmaakte en er dan nooit meer op terugkwam. Geen penseelstreek kwam er achteraf nog bij.

Ik vind dat inspirerend.

Schiet je in RAW, heb je de tijd en vind je het leuk om je foto’s achteraf op te poetsen? Prima, veel plezier. Maar mij is het teveel gedoe.

2 gedachten over “In één keer goed”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s