Rode stippen, een mammoet of een bizon?

rode-stippen-medium

Ik hoef m’n ogen niet te sluiten om weer tussen de druiven te staan en naar de rotswand te turen, die snikhete middag, een paar weken geleden (zie Eeuwige nacht). Daarom nog één keer iets over de grot Chauvet.

Het is al bijna tien jaar geleden dat ik de afbeelding hierboven voor het eerst zag: rode stippen die misschien een (wolharige) mammoet voorstellen, misschien ook een bizon, zijn kop naar rechts.

De donkerrode kleur is een natuurlijk pigment, in dit geval oker, een kleisoort die ijzermineralen bevat, hier in het rode kleurbereik (ook geel, geelbruin en donkerbruin zijn mogelijk).

Wat maakt dat je in deze stippen een mammoet of bizon ziet? Ik geloof dat het de vier stippen helemaal rechts zijn. Vooral de bovenste twee wekken de suggestie van slagtanden of een gewei, daarbij geholpen door de subtiel geplaatste voorste stip. De hoge rug en de drie stippen beneden waarin je vervolgens een poot kunt zien, doen de rest.

De mammoet of bizon van rode stippen behoort tot de alleroudste tekeningen ter wereld. Hij is gemaakt in het Aurignacien, ongeveer 30.000 jaar geleden, door een Cro-Magnonmens, homo sapiens sapiens. Homo sapiens sapiens is de moderne mens. Een mens die evenveel van ons verschilt als een Ier van een Oostenrijker, zo staat het in het boek dat ik erover las.

Als wij dezelfde mens zijn als de mens van toen, evolutionair gezien nog geen dag ouder, zou het dan zo kunnen zijn dat wat de Cro-Magnonmens deed – met rode oker donkere stippen zetten op een grotwand – ook door ons nog wordt gedaan in onze huidige tijd, allicht op een totaal andere manier, omdat er technisch gesproken zoveel meer mogelijk is?

Veel mensen bloggen, fotograferen, tekenen, schilderen, schrijven gedichten, maken beelden en beeldjes. Al deze uitingen zou je met een beetje fantasie kunnen zien als het plaatsen van een donkerrode stip op een wand.

Als je het zo ziet – en sinds ik tussen de druiven stond en naar de rotswand keek waarin de grot Chauvet zich bevindt kan ik het bijna niet anders zien, die grotbewoner was ineens zo dichtbij – dan maken we misschien nog steeds een vorm van grotkunst.

En stel dat er echt een kern van waarheid in zit, dat we als het ware stippen zetten, stippen die uiteindelijk iets uitbeelden, wat voor voorstelling is dat dan? Vast geen mammoet of bizon, maar wat dan wel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s