Investeren in zoete kersen

zoete-kersen-medium

Afgelopen maandag – tweede pinksterdag – brachten wij een bezoekje aan het tuincentrum. Intratuin in dit geval, in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Wij waren namelijk op zoek naar een boom.

Dat zit zo: sinds kort ligt er gras in onze voortuin. Daar staat een laag, zelf getimmerd hekje omheen. Toch ontbrak er wat aan. In het midden, zo vonden wij, hoorde eigenlijk een boom te staan. Een boom die van ons piepkleine gazon een lommerrijke plek zou maken, een plaats waar het goed toeven is.

Maar wat voor boom? Een plataan, met daaronder een bankje om even hélemaal te kunnen relaxen op een warme zomerdag? Of anders een zilverberk, een sering?

Enfin, terug naar Intratuin. Daar liepen wij met onze kinderen tegen iets heel anders aan, iets dat de naam boom nauwelijks waardig was: een dunne, lange stok met een paar kwetsbare zijtakken met wat bladeren eraan. Deze groot uitgevallen plant bleek toch een echte boom te zijn, een zoete kers nog wel, in een zeer pril stadium weliswaar.

Bestudering van de geplastificeerde kaart die aan de stok was vastgemaakt, bracht enkele wetenswaardigheden aan het licht. De boom levert een “lekkere zoete kers” van formaat “XXL” en bloeit in mei met “zuiverwitte bloemen”. Half juli is de “pluktijd”. En hoewel de boom niet veel meer was dan een tak, was de belofte van een weelderige oogst er niet minder om, want “kersen zijn echte groeiers”.

De grote foto van een tiental bedauwde, reusachtige kersen op de voorkant van de kaart deed de rest. Onze kinderen waren verkocht. Geen discussie mogelijk. Deze zoete kers, díe moest het worden. Papa, heerlijke grote kersen, die je zo van de boom kunt plukken! Exit lommerrijke plataan, zilverberk, sering.

Midden op ons piepkleine gazon steekt nu een tak uit de grond. Een investering, zullen we maar zeggen, die met veel aandacht, zorg en geduld onze voortuin te zijner tijd in een soort kersenparadijs moet veranderen.

Dit alles doet me denken aan bepaalde beeldspraak in het bedrijfsleven, aan wat dan bijvoorbeeld investeren in jezelf heet. Beeldspraak waar wel wat op af te dingen valt als je er nauwkeurig naar kijkt, maar waarmee toch eigenlijk iets soortgelijks bedoeld wordt als het planten van een boom die nog geen boom is in het voortuintje van je eigen bestaan. Klein beginnen, dromen van XXL zoete kersen, zelfs al is er nauwelijks nog een blaadje te zien en hou je je hart vast als het hard waait.

4 gedachten over “Investeren in zoete kersen”

  1. Goedenavond Joost,

   Vandaag ben ik naar Cothen geweest, waar ieder jaar het kersenweekend wordt gehouden bij de Fam. Vernooy. Zelf heb ik in mijn tuin 4 zoete kersenbomen en 1 zure. Ik bezoek dit al voor de vierde keer, hoofdzakelijk om er wijzer te worden betreffende deze teelt. Want nu komt het: de meeste kersenrassen hebben een bestuiver nodig om bevrucht te worden, anders krijg je alleen maar bloesem. Stond er op de kaart welk ras u heeft gekocht, of dat deze zelf bevruchtend is? Op Google onder: ‘bestuivertabellen voor zoete kers’ of op de site van sommige boomkwekerijen (bijv. Fleuren Vruchtboomkwekerijen) is hier info over te vinden.Hopend u hiermee van dienst te zijn geweest,

   met vriendelijke groet,

   Theo

   Like

   1. Beste Theo, bedankt voor de info, ik heb het nagekeken op de kaart en onze zoete kers is zelfbestuivend, dat zou dus goed moeten komen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s