Onsterfelijkheid

jonathan-safran-foer-medium

De vraag wat [piep] zaterdagmiddag gedreven heeft tot het aanrichten van het bloedbad in het winkelcentrum van Alphen aan den Rijn kan niemand beantwoorden. De enige die dat eventueel zou kunnen, is [piep] zelf en [piep] is dood.

Op dit moment lees ik Extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer. De schietpartij in Alphen aan den Rijn lijkt op de een of andere onduidelijke manier op de drie dramatische gebeurtenissen die in het boek met elkaar in verband worden gebracht: de atoombom op Hiroshima, het bombardement van Dresden en de aanslagen van elf september.

Gek hoe ze een verbinding aangaan. Drie (vier) keer een aanval op onschuldige burgers, waarvan de gevolgen alleen verschillen door het gebruikte wapen. En drie (vier) keer het statement: “Nu zullen jullie ons (mij) nooit meer vergeten.”

Voor altijd herinnerd worden. Als het op andere manieren niet lukt, dan maar zo. In de media wordt steeds de naam van de dader genoemd. Eigenlijk zou de aandacht alleen nog maar uit moeten gaan naar de slachtoffers. Mij zou het in ieder geval het beste lijken de naam [piep] nooit meer te noemen, volledig uit te wissen, alsof [piep] nooit bestaan heeft. En [piep] zo nog niet de allerkleinste glimp van onsterfelijkheid te gunnen.

4 gedachten over “Onsterfelijkheid”

  1. Ik snap nooit waarom mensen zonodig onsterfelijk willen zijn. Ze zijn er toch niet meer om van die onsterfelijkheid te genieten.

    Like

  2. Veel mensen willen denk ik wel voortbestaan na hun dood, bijvoorbeeld via hun kinderen en kleinkinderen. Maar een echt antwoord heb ik ook niet.

    Like

  3. Sterk verhaal, mooi verwoord. Ik denk dat hij wilde voortbestaan na z’n dood omdat hij voor zijn gevoel niet bestond in zijn levende leven. Op zich tragisch genoeg, dat we in een maatschappij leven die daar reden toe geeft. Daar hebben we stiekem met z’n allen een beetje schuld aan. Los van erfelijkheidsfactoren. Dat er zo veel mensen mee moeten in zijn gruwelijke val is helaas alle reden om hem die ‘eer’ niet te gunnen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s