Just setting up my twttr

jack-dorsey-medium

Afgelopen maandag was het vijf jaar geleden dat Jack Dorsey de allereerste tweet – “just setting up my twttr” – de wereld instuurde en zo twttr lanceerde.

In die vijf jaar is Twitter niet alleen spectaculair gegroeid; het tempo van die groei wordt ook alsmaar hoger. Wat dat betekent, dat zie je bijvoorbeeld aan de numbers op het blog van Twitter zelf.

Twitter is dus razend populair, maar waarom eigenlijk? Daar is van alles over te zeggen. Vooral als je bedenkt dat de helft van alle berichten nooit door iemand gelezen wordt.

Twitter doet mij altijd denken aan een luidruchtig feestje waarop iedereen door elkaar praat. Sommige mensen praten weinig, anderen praten veel, maar iedereen praat door elkaar.

Op Twitter luister je naar wat anderen zeggen door hen te volgen. Dat gaat heel gemakkelijk. Maar wat betekent het om 20, 50, 100, 300, 1700, 4400 mensen te volgen? Dat zijn 20, 50, 100, 300, 1700, 4400 mensen die door elkaar kakelen.

Daar word je natuurlijk gek van. Twitter biedt zelf de handige mogelijkheid Oost-Indisch doof te worden: je kunt een lijst maken, openbaar of stiekem, waar je het handjevol mensen op zet waar je écht naar luistert. En waarmee je communiceert door eens een reactie te twitteren of een conversatie te starten.

Twitter is een voorbeeld van technologie die iets mogelijk maakt dat mentaal niet te verwerken is. Wie weet komt dat ooit. Nu is het nog niet zover. Want om de woorden van de Griekse wijsgeer Aristoteles te parafraseren:

Wie veel mensen volgt, volgt niemand.

2 gedachten over “Just setting up my twttr”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s