Wel jong, niet radicaal: Shany, 2002-2003

rieneke-dijkstra-medium

Wat betekent het om jong te zijn? Wat verandert er als je volwassen wordt? Wat win je, en wat raak je ook kwijt? Blijf je van binnen dezelfde of is groei eenrichtingsverkeer en kun je nooit meer terug, zelfs al zou je willen?

Zomaar wat vragen bij Shany, 2002-2003, Rineke Dijkstra’s bijdrage aan de tentoonstelling ANGRY, jong en radicaal die nu te zien is in het Nederlands Fotografiemuseum in Rotterdam.

In drie beelden volgen we de Israëlische Shany van het begin tot het einde van haar diensttijd. Op de eerste foto kijkt een jong meisje als een bang vogeltje in de camera. Ze draagt een uniform dat haar niet staat. Haar haren zijn te lang en het spleetje tussen haar voortanden is duidelijk zichtbaar. Op de tweede foto poseert een jonge, knappe vrouw. Het kaki luchtmachtuniform staat wonderwel, de lippen liggen losjes op elkaar. Op de derde en laatste foto zien we een zelfbewuste, sterke vrouw, die niet met zich laat sollen.

Wat is er in die anderhalf jaar met Shany gebeurd? Wat heeft ze meegemaakt waardoor ze zo veranderd is?

“ANGRY kijkt naar radicalisering onder jongeren vanuit drie perspectieven: kunstenaars, de media en jongeren zelf”, zo valt te lezen op de website. Temidden van alle sombere beelden en auditief geweld (het is nogal een lawaai in de tentoonstellingsruimte) is Shany, 2002-2003 een vreemde eend in de bijt, een oase van rust bijna.

Wat deze serie met radicalisering te maken heeft? Mij is het ontgaan. Shany gaat over jeugd en groei, over de gebeurtenissen in ons leven waardoor we zichtbaar veranderen. Vooral in die moeilijke periode dat we (op)groeien. Wat win je, en wat raak je ook kwijt? En kun je ooit nog terug, als je dat zou willen?

ANGRY, jong en radicaal is nog te zien tot en met 13 juni 2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s