More real than reality: W. Eugene Smith

w-eugene-smith-medium

Als je kennis wilt maken met het werk van de wereldberoemde Amerikaanse fotojournalist W. Eugene Smith (1918-1978), dan moet je zeker gaan kijken naar de tentoonstelling die nu te zien is in fotografiemuseum FOAM aan de Amsterdamse Keizersgracht.

De tentoonstelling begint met Het Spaanse dorp uit 1950. Daarin portretteert W. Eugene Smith de dorpsgenoten van het Spaanse Deleitosa in hun zeer armoedige leefomstandigheden onder dictator Franco.

Daarna volgt De plattelandsdokter uit 1948, over de vreugde en het verdriet in de praktijk van plattelandsdokter Ernest Ceriani in het kleine dorp Kremmling in Colorado. W. Eugene Smith volgde de dokter overal, ook bij nacht en ontij, met zijn camera.

Er tegenover hangt de serie De vroedvrouw uit 1951, over de zwarte vroedvrouw Maude Callen in het straatarme South Carolina. Deze reportage, die in het populaire Life magazine verscheen, veroorzaakte zo’n schok bij de lezers dat een spontane inzameling op gang kwam. Van het geld – $27.000 – werd een rudimentair ziekenhuis gebouwd waarin Maude Callen tot aan haar pensioen in 1971 gewerkt heeft.

Daarna volgt Man met mededogen uit 1951, een foto-essay over Albert Schweitzer in zijn ziekenhuis in Afrikaans Lambaréné (Gabon). Schweitzer wilde aanvankelijk absoluut niet op de foto en er was een enorme ruzie voor nodig voordat hij uiteindelijk toegaf en vervolgens net zo intiem in beeld werd gebracht als Ernest Ceriani en Maude Callen voor hem.

Tenslotte, bijna als een toegift, is de reportage Minamata (1971-1973) te zien. In Ninamata in Japan maakte W. Eugene Smith een fotoverslag van een geheimzinnige ziekte, die later het gevolg bleek van fabriekslozingen van zware metalen (vooral kwik) in de baai waaraan het plaatsje lag. In een tijd dat niemand er oog voor had, was dit één van de allereerste reportages over de dramatische gevolgen van milieuvervuiling. De spraakmakende foto Tomoko Uemura in haar bad mag nergens meer gepubliceerd worden, maar voor deze tentoonstelling in FOAM maakte de familie een uitzondering.

W. Eugene Smith moet een vreselijk lastig en veeleisend man geweest zijn. Stekelig van buiten, zacht van binnen. Dat dacht ik onwillekeurig, terwijl ik de Keizersgracht weer opstapte.

De tentoonstelling More Real than Reality van W. Eugene Smith is nog te zien tot en met 16 maart 2011.

4 gedachten over “More real than reality: W. Eugene Smith”

 1. Dag Joost,

  Te gek dat je bent geweest en er enthousiast verslag van doet. Gelukkig is er nog tijd om te gaan kijken. Je onwillekeurige citaat, waar komt dat vandaan?

  hartelijk,
  oestha.

  Like

  1. Hoi Oestha,

   Het was meer een associatie, kijk maar even onder sabra op de engelse wikipedia.

   En dankjewel voor je leuke reactie!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s