Het rode huis

het-rode-huis-medium

In de Rotterdamse Kunsthal is op dit moment iets heel bijzonders te zien: de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944).

De expositie start met een klein schilderij van een eenzame visser aan de oever van een meer. Edvard Munch schilderde het tafereel in 1880, het jaar waarin hij besloot kunstenaar te worden. Hij was toen zeventien jaar.

Op het tweede schilderij is een rood huis te zien, omgeven door wilde natuur. Je zou dat huis als een symbool kunnen beschouwen, een veilige haven in een niet zo veilige wereld. De kleur rood is die van gevoel, van warmte en tegelijkertijd die van gevaar. Maar we bevinden ons niet in het rode huis, nee, we kijken ernaar van een afstand, terwijl we zelf ergens in die niet zo veilige wereld staan.

Munch is het rode huis z’n verdere leven steeds blijven schilderen. Na dit eerste rode huis volgden nieuwe rode huizen. Ze lijken soms wel, maar vaker ook helemaal niet op elkaar. Niet in uiterlijk, niet qua landschap of omgeving, niet qua schilderstijl, niet qua uitstraling. Maar het zijn allemaal rode huizen en in de titel komt het ook steeds terug: het rode huis.

Al die verschillende rode huizen lijken samen een geschiedenis te vertellen. Het rode huis, waar het ook precies voor staat, is een motief in Munch’s werk. Het werpt, in al z’n eenvoud, ook de vraag op: wat is jóuw rode huis, het rode huis waarnaar je in de loop van je leven in je werk, je relaties, je passies, steeds opnieuw terugkeert?

Edvard Munch in de Kunsthal is nog te zien tot en met 20 februari 2011.

One thought on “Het rode huis”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s