Blauwe vlekken

alexander-david-medium

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is sinds 17 november de fototentoonstelling Auschwitz nu van Judith Belinfante en fotograaf Alexander David te zien.

Een reeks lichte, bijna zomers aandoende foto’s. Groene grasvelden, roodbruine en okergele gebouwen. Een handjevol mensen, toeristen. Ergens tussen de rails zijn drie studenten bezig elkaar te fotograferen. Veel lege ruimte, afgebakend door prikkeldraad. Kleine ruïnes van baksteen.

Op een aantal foto’s is een geheimzinnig blauw waas zichtbaar. Op één van de foto’s lijkt het wel of er een blauwe wolk tussen de bomen hangt. In het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) van deze week staat een prachtig interview, geschreven door Simcha Tas. Daarin vertellen Judith Belinfante en Alexander David het verhaal van hun reis. Ook de blauwe vlekken komen ter sprake.

Alexander David vertelt dat hij ze na afloop aantrof op sommige foto’s. Waar de vlekken vandaan komen en wat het zijn? Hij weet het niet, heeft geen idee. Zegt dat hij te nuchter is om in geesten te geloven. Maar hij besluit om ze niet weg te poetsen in de nabewerking. Ze horen erbij.

Dezelfde tint blauw is gebruikt voor de vormgeving van het artikel. Ook voor het kleine woordje “is” in de titel van het artikel: “Het kwaad ís er”. Heel subtiel, het valt bijna niet op. En ineens is er dan een verbinding tussen de griezelige blauwe wolk en het werkwoord “zijn”. Alsof “iets”, daar, nog altijd “is”. Wonderlijk en indrukwekkend.

De fototentoonstelling Auschwitz nu is nog te zien t/m 25 januari 2011.

2 gedachten over “Blauwe vlekken”

  1. Dank! Zomaar een compliment uit onbekende hoek… Ik voel me gevleid. Ik blijf je volgen, want je schrijft leuk en goed.

    Hartelijke groet,
    Simcha Tas

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s