Een paar bedenkingen bij het “Vincentre” in Nuenen

nuenen-medium

Vandaag bracht ik een bezoekje aan Nuenen, het dorp waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 woonde en werkte.

Schuin tegenover de pastorie, in het voormalige gemeentehuis, wordt momenteel het Vincentre, het nieuwe Van Gogh Documentatie Museum ingericht.

Dat had allang klaar zullen zijn, het zat aan alle kanten tegen, maar nu lijkt het er toch echt van te gaan komen en als alles meezit opent het Vincentre in september haar deuren.

Het is nog maar de vraag of we daar blij mee moeten zijn. De beide dames in het huidige, piepkleine maar bijzonder charmante documentatiecentrum, pal tegenover het oude protestantse kerkje (Van Gogh kerkje), spraken al enigszins schaamtevol, bijna laatdunkend over hun eigen onderkomen. “Meneer, het Vincentre wordt zóveel mooier…”

Eén van de problemen met dat Vincentre moet welhaast zijn dat er niets tastbaars is om te laten zien. Nuenen ís Van Gogh, je hoeft er maar rond te lopen en het hele Nuenense werk komt op een wonderlijke manier tot leven, of Vincent van Gogh pas net uit Nuenen vertrokken is.

Maar een schilderij, tekening, of relikwie is er niet. Hoe wordt dat opgelost? In het informatieblad over het Vincentre staat het zo: “De inrichting zal volledig voldoen aan de eisen van deze tijd en zal in veel opzichten verschillen van wat op dit ogenblik is te zien in het huidige Documentatiecentrum.” En even verderop: “Aan de hand van de modernste visuele en akoestische middelen wordt u meegenomen in de wereld van Vincent.”

Je houdt je hart vast.

En wat gaat er gebeuren met de prachtige panelen die de gebeurtenissen van 1883-1885 zo gedetailleerd tonen en die de muren van het piepkleine documentatiecentrum nu sieren? Ik hoop dat ze ergens in de kelder van het Vincentre bewaard zullen worden, maar vrees het ergste.

Laten we hopen dat het voor wat betreft de makeover van Nuenen bij het Vincentre blijft en dat het Van Gogh Village Nuenen zoals Nuenen zichzelf sinds kort noemt verder gewoon blijft wat het is: één van de meest poëtische plaatsen van Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s