Wonderbaarlijke sterrennacht

hubble-ultra-deep-field-medium

In museum voor fotografie Huis Marseille aan de Amsterdamse Keizersgracht is op dit moment de expositie First Light: Photography & Astronomy te zien.

De tentoonstelling geeft een overzicht van foto’s die meer dan honderd jaar geleden gemaakt zijn van zon en maan, tot aan de spectaculaire hoge resolutie beelden die ruimtetelescoop Hubble sinds de lancering in 1990 naar de aarde stuurt.

In 2003 werd de Hubble gericht op één van de allerdonkerste, meest lege stukjes heelal. De sluiter werd ruim elf dagen opengezet en bovenstaand beeld was het resultaat.

Te bedenken dat in deze speldenprik aan de hemel ongeveer 10.000 sterrenstelsels zichtbaar geworden zijn. Ook kijk je als het ware terug in de tijd, tot vlak na de Big Bang, want zolang heeft het licht vanuit dit ‘ultra deep field’ erover gedaan de Hubble ruimtetelescoop te bereiken.

Ik ging er vrij blanco heen, maar ik vond de expositie schitterend en wonderbaarlijk. De foto is overigens in oorspronkelijk formaat hier vrij te downloaden van de Hubble site.

2 gedachten over “Wonderbaarlijke sterrennacht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s