Is 2.1 megapixel genoeg?

Deze week las ik een interessant artikel van Nikon goeroe Thom Hogan. The Golden Decade gaat over de technische vooruitgang sinds de eerste digitale spiegelreflex van Nikon (de D1) in 1999 op de markt kwam.

De D1 was een 3 megapixel camera.

In het artikel vraagt Thom Hogan of we weleens gekeken hebben naar een High Definition (HD) televisiebeeld waarop een goed genomen foto in de juiste resolutie (1920×1080) getoond wordt. Want wat zíet dat er goed uit.

Voor dat spectaculaire beeld is een foto nodig van, schrik niet, 2.073.600 (1920×1080) pixels. Dat is nog geen 2.1 megapixel!

Als je je foto’s echt groot laat afdrukken, dan is het een ander verhaal. Maar wie doet dat nog? De meeste foto’s worden bekeken op een beeldscherm. Dan zou de conclusie zijn dat 2.1 megapixel eigenlijk genoeg is, in ieder geval voorlopig…

3 gedachten over “Is 2.1 megapixel genoeg?”

 1. En wat als de resolutie van toekomstige beeldschermen niet 1920 x 1080 maar 19.200 x 10.800 is? Dan is een 2.1 megapixel foto een niet meer dan een klein hoekje. De toekomst is niet te voorspellen, maar schermresoluties zullen zeker hoger worden (en dus even opletten bij het ontwerpen van een GUI dat je de elementen uit meer pixels laat bestaan). Kortom: als je zo lang mogelijk plezier wilt hebben van je eigen foto’s (of je kinderen, of je kleinkinderen, of je achterkleinkinderen) dan moet je de resolutie zo hoog mogelijk maken.

  Like

 2. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk.

  Maar ik vind het ook frappant dat de resolutie van de D1 al te hoog is om nu, tien jaar later, weer te kunnen geven.

  Dat relativeert de technische specs die soms zo belangrijk lijken.

  Like

 3. Een hoge resolutie heeft nog een voordeel: je kunt een fragment van de afbeelding hergebruiken. Met een resolutie van 10 Megapixel (of 20, of 30) kun je een detail op 1920×1080 pixels uitknippen en zonder in- of uitzoomen hergebruiken :-)

  Ik ben er van overtuigd dat technische specs wel belangrijk zijn, maar dat de fysieke specificaties (hoe goed is de kwaliteit van het glas, hoe zorgvuldig is de lens geslepen?) minstens zo belangrijk zijn, alleen dit is niet of nauwelijks kwantificeerbaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s