Geboortehuis

zundert-route-medium

Afgelopen zondag bracht ik een bezoekje aan het gloednieuwe Vincent van GoghHuis in Zundert.

Het Vincent van GoghHuis is een soort minimuseum (huis van herinnering en beleving, heet het op de website), gebouwd op de plek waar vroeger het geboortehuis stond.

Voorheen was er een klein museum in het CultuurCentrum Zundert, een paar honderd meter verderop. Levendig buurtcentrum met bar, biljart, molen met ansichtkaarten én op de eerste etage een piepkleine tentoonstelling met veel verhaal, een paar reproducties en één tekening, schets van twee boeren.

Maar in het Vincent van GoghHuis is alles elektronisch. Van de audiotour, de digitale fotolijstjes, de beamer, tot de computer met touchscreen. Nog geen reproductie hangt er aan de wand. Zelfs de tekening niet. “Die ligt veilig in de kluis”, verzekerde de dame achter de balie.

Nee, Vincent van Gogh tref je in dit museum niet aan. Beter is het het wandelpad achter het huis af te lopen, helemaal tot aan de Aa, en onderweg te lezen:

… Dan zal ik beseffen dat niet alleen de schone kunsten, maar ook de rest alleen maar dromen waren, dat je zelf helemaal niets was…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s